IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Ганчо Ганчев: От инфлацията страдат хората с фиксирани доходи

Покачването на енергийните цени е заради енергоемката ни икономика, която ускорява сигналите отвън, посочи макроикономистът

15:38 | 23.09.22 г.
Автор - снимка
Редактор

Инфлацията е относителна мярка, защото зависи от кошницата, на базата на която се изчислява - ако в нея се включват стоки, чиито цени нарастват по-бързо, може да бъде повече, и обратното. Това коментира пред Bulgaria ON AIR макроикономистът проф. Ганчо Ганчев по повод високата инфлация у нас.

По думите му за някои групи от населението, в зависимост от структурата на тяхното потребление, инфлацията може да бъде по-голяма. Обикновено хората с по-ниски доходи страдат повече от инфлацията, поясни той.

Според него когато има инфлация, особено уязвими са хората с фиксирани доходи – пенсии, социални помощи, „тъй като там няма пазарен механизъм за нарастване на тези доходи“. Той потвърди, че мерките зависят от държавата, но при работещ парламент.

Проф. Ганчев посочи, че има две обяснения за нарастване на цените.

"Едното е, че е породено от прекомерното печатане на пари и нарастването на търсене, а другото е, че нарастване на разходите е свързано главно с енергията. Когато тя нараства – всички стоки започват да увеличават своите цени. Тъй като България е във валутен борд, нямаме големи възможности за инфлацията, която да е породена от печатане на пари", обясни макроикономистът.

Проф. Ганчев припомни, че в страните в еврозоната инфлацията е различна – в някои е 7-8%, а в прибалтийските има стойности, близки до нашите.

"Причината е, че покачването на енергийните цени се отразяват по различен начин на икономиките. Има страни, които са се отказали от всякакъв руски газ, а местните им енергоизточници са много скъпи. Ние сме силно зависими от международните цени и у нас енергийният сектор е по-силно монополизиран, отколкото другите балкански страни“, отбеляза той.

Ганчев посочи, че причината за високата инфлация в България е енергоемката ни икономика, която ускорява сигналите, които идват отвън.

Той допусна, че половината от инфлацията е породена от външни фактори, а останалата е заради „специфичните условия в България“.

Макроикономистът прогнозира, че ескалацията, която започва в Украйна, ще бъде неблагоприятна и „вероятно цените на енергоносителите ще продължат да растат“.

Проф. Ганчев обаче смята, че може да се компенсират прекомерните разходи за енергия и като се води политика на повишение на доходите.

С колко процента инфлацията изпреварва доходите? Как ще се отрази на икономиката ни намаленото търсене в международен план? Защо държавата не може да се намеси при бързите кредити? Каква е причината международните финансови институции да нямат ясна прогноза за световната икономика? Какви са сценариите за инфлацията – вариант тя да е висока или да се стабилизира на ценово равнище?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 23.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още